El-Kuds" - dot com - Al Jazeera
Një qendër palestineze për të drejtat e njeriut akuzoi Izraelin se e kishte nënshtruar udhëheqësen palestineze të ndaluar në burgun izraelit Ramla, Khalida Jarrar, ndaj një fushate sistematike shtypjeje dhe abuzimi që kërcënon jetën e saj.
Qendra Hanzala për të Drejtat e të Burgosurve dhe ish të Burgosurve (e pavarur) tha në një deklaratë se udhëheqësja e shquar e Frontit Popullor për Çlirimin e Palestinës “përballet me kushte të vështira në burgjet izraelite, me izolimin e saj të vazhdueshëm për 93 ditë, dhe ajo i nënshtrohet një fushate sistematike represioni dhe abuzimi që kërcënon jetën e saj.”
Ai shtoi se e paraburgosura, Khalida, “jeton në një dhomë të ngushtë pa ajrim dhe i mungojnë gjërat më elementare të jetës, si uji dhe abdesi, deri në atë pikë sa dhoma e saj e paraburgimit është bërë si varr”.
Qendra vazhdoi: “Aktivistja Khalida Jarrar nuk gjen gjë tjetër veçse të shtrihet pranë derës, një vend ku mund të marrë frymë me sa më pak oksigjen, në një skenë tragjike që pasqyron mizorinë ndaj të cilës ekspozohen të burgosurit”.
Qendra Handala bëri thirrje për “ndërhyrje urgjente ndërkombëtare dhe të të drejtave të njeriut për të shpëtuar jetën e udhëheqëses së të burgosurve, Khalida Jarrar, dhe të gjithë të burgosurve në burgjet okupuese”.
Khaleda u arrestua më 26 dhjetor nga shtëpia e saj në qytetin e Ramallah në Bregun Perëndimor formë dënimi, sipas Klubit të të Burgosurve Palestinez (vendas).
Khaleda është një nga udhëheqësit më të shquar të Frontit Popullor për Çlirimin e Palestinës, fraksioni i dytë më i madh i Organizatës për Çlirimin e Palestinës, dhe u zgjodh si anëtar i ish-Këshillit Legjislativ Palestinez (Parlamenti).
Khaleda u arrestua disa herë nga autoritetet izraelite.
Izraeli ndalon 97 të burgosura femra në burgjet e tij, shumica e të cilave janë në burgun Damoun (në veri), sipas klubit, i cili thotë se “forcat pushtuese izraelite kanë arrestuar më shumë se 11,700 palestinezë nga Bregu Perëndimor, përfshirë Jerusalemin, që nga viti fillimi i luftës së gjenocidit kundër Gazës më 7 tetor 2023.
Paralelisht me luftën e shfarosjes në Rripin e Gazës, ushtria izraelite zgjeroi operacionet e saj dhe kolonët i përshkallëzuan sulmet e tyre në Bregun Perëndimor, duke përfshirë Jerusalemin Lindor. 2023, sipas të dhënave zyrtare palestineze.
Me mbështetjen amerikane, Izraeli ka kryer gjenocid në Gaza që nga 7 tetori 2023, duke lënë më shumë se 146,000 dëshmorë dhe të plagosur palestinezë, shumica prej tyre fëmijë dhe gra, dhe më shumë se 10,000 të zhdukur, mes shkatërrimeve masive dhe urisë që vranë dhjetëra fëmijë dhe të moshuarit, në një nga fatkeqësitë më të rënda të njerëzimit.
Revista e përjavshme Zbulimi i fakteve, kryeredaktori, Jaafar Al-Khabouri
y